Vedtak av styret i SFK Lyn vedrørende forslag om norsk boikott av fotball VM i Qatar

Det har lenge vært rettet sterk kritikk mot FIFA og Qatar i forbindelse med VM i fotball i 2022. Spørsmålet om idrettens ansvar for egne arrangementer angår også norske idrett og norsk fotball.  Eventuell norsk boikott av VM i Fotball i 2022 vil trolig komme opp under NFFs fotball ting 14. mars. Tromsø IL har som første fotballag oppfordret NFF til boikott, flere toppserieklubber har fulgt etter og andre lag vil i tiden framover ta stilling til spørsmålet om boikott.

To av SFK Lyns allianselag – Lyn Fotball og 1896 -  kan begge sende delegater til NFFs ting. SFK Lyn forvalter klubbens felles verdigrunnlag, historie og omdømme som klubb, men SFK Lyn har ingen instruksjonsmyndighet overfor allianselagenes stemmegiving på fotballtinget. Det vil være opp til de to allianselagene å ta stilling til Tromsø ILs forslaget om boikott. Styret i SFK Lyn vil imidlertid oppfordre Lyn Fotball og 1896 til å samordne sine standpunkt for å gi felles uttrykk for klubbens holdning til spørsmålet om boikott av fotball VM i Qatar.  

På generelt grunnlag mener styret i SFK Lyn at tildelingen av Fotball VM til Qatar har vist seg å være et av de mørkeste kapitlene i den internasjonale idrettsbevegelsens historie. Rapporter om korrupsjon i FIFA, tusener av døde anleggsarbeidere knyttet til VM-anleggene og et system som betegnes som moderne slaveri, er i grunnleggende strid med det verdigrunnlaget norsk idrett og Lyn er tuftet på.

I hvilken grad kritisk dialog med FIFA og Qatar  - strategien Norges Fotballforbund har lagt til grunn – er en tilstrekkelig sterkt markering, om norsk fotball bør takke nei til å delta under VM i Qatar eller på annen måte markere sterkere avstand fra de forhold som er avdekket, er det opp til fotballen og NFFs fotballting å avgjøre.

Styret i SFK Lyn