Åpent brev til byrådet og bystyret

Marerittprosjektet «rehabilitering II av KGB1» nærmer seg endelig slutten. Prosjektet har nå rundet 5 mnd. - som er det dobbelte av planlagt anleggstid. Nå er sluttdato satt, fra entreprenøren, til 8. november. Det sikrer heldigvis vinterdriften!

En ekstra honnør og takk til både spillere og støtteapparat på damelaget i Toppserien som sporty har akseptert den utfordrende banesituasjonen helt uten å klage. Dette til tross for at de har spilt hjemmekampene på bortebane (Grefsen stadion) hele sesongen. Så får vi bare håpe at vi nå får en miljøbane med god drenering til stor glede for både små og store i LYN!

I forbindelse med den utfordrende situasjonen klubben er i på anleggssiden, har vi sendt et «åpent» brev til Byråden for idrett; Rina Mariann Hansen. Brevet er distribuert også til medlemmer av bystyret, gruppeledere fra de politiske partiene, komitémedlemmer i Samferdsels- og miljøutvalget, Oslo Idrettskrets, Oslo Fotballkrets og Bymiljøetaten.

Brevet kan du lese­ i sin helhet her:

Rina Mariann Hansen,

Nå som det nærmer seg budsjettforhandlinger og beslutningsfasen for valg av hvilke idrettsanlegg som skal prioriteres i 2020, har vi lyst til å minne om at LYN i rapporten «anleggssituasjonen for fotballklubber i Oslo Kommune 2019» igjen kommer desidert dårligst ut. Underskuddet i behov har nå vokst til hele 4.469 timer, noe som tilsvarer at klubben har et behov av i overkant av 4 nye kunstgressbaner for å dekke behovet til aktive fotballspillere i klubben. LYN har for øvrig kommet dårligst ut i behovsrapporten i samtlige år siden rapporten ble startet i 2010. Og situasjonen har blitt forverret hvert eneste år siden. Vi legger ved grafer som viser situasjonen og utviklingen.

I 2019 har klubbens hovedbane (KGB1) vært under rehabilitering for annen gang på 2 år. Dette grunnet dårlig arbeid fra entreprenøren som stod for rehabilitering i 2017. Prosjektet har vært preget av en lang rekke store og mindre utfordringer, noe som har medført at anleggsperioden har blitt (foreløpig estimat) på 25 uker i stedet for 12 uker (!) som var planen. Med klubbens allerede store utfordringer på anleggssiden har dette skapt en uholdbar situasjon i 2019. Hovedbanen har kun vært i drift noen uker i april og vi har fått store ekstrakostnader forbundet med leie av baner. Status pr 25. oktober er at banen fortsatt ikke er ferdig til bruk og det er nå en reell frykt for at vintersesongen står i fare.

Sportslig medfører også den utfordrende banesituasjonen store problemer. Vårt damelag i Toppserien har måttet spille sine hjemmekamper på bortebane – på Grefsen stadion.

Det samlede treningstilbudet i 2019 har vært så dårlig at klubben nå må redusere treningsavgifter og si opp trenere. Både 4 og 5 lag i barne- ungdomsfotballen må dele på treninger på en 9er bane og det er mange lag som blir «avspist» med helt spesielt dårlige treningsforhold.

Vi fikk på vårparten beskjed om at KGB2 lå inne på 1ste plass med rehabilitering i 2020 og at KGB4 (eksisterende gressbane) lå inne på 7nde plass med ny kunstgress 9er bane. Senere har vi hørt at KGB4 vil ha et forprosjekt i 2020 og vil bli bygget i 2021.

I forrige uke fikk imidlertid undertegnede rapport fra daglig leder i LYN Fotball om at LYN hadde falt ut av prioriteringslisten for 2020. Dersom det virkelig er tilfelle at både rehabilitering av KGB2 og bygging av ny KGB4 er tatt ut av prioriteringslisten, vil det true hele LYN Fotballs eksistens. Vi kan ikke lenger forsvare et så elendig banetilbud som klubben har i dag. Konsekvensen vil bli at klubben må nedskalere kraftig, noe som vil være et drastisk tiltak for Oslos største fotballklubb.

LYN har hatt en jevnlig dialog med ansvarlige politikere de siste årene rundt stadig mer krevende banesituasjon for klubben. Støttet av en trist og stadig klarere «førsteplass» på listen over underdekning på banekapasitet, har vi hatt tro på at reelle behov vil bli hensyntatt som regel nummer én ved vurderinger rundt vedlikehold og bygging av nye baner. Vi håper virkelig at politikerne i kommende budsjettår vil stå ved det som er uttalt tidligere og prioritere anlegget på Kringsjå. Vi ber med dette om en tilbakemelding på realitetene i prioriteringer for 2020.

Mvh
Sjur Skridshol
Daglig leder Ski- og Fotballklubben LYN